Längdskidor är väldigt populärt i Sverige.
Längdskidor är väldigt populärt i Sverige. Foto: Marko Säävälä / TT

Nu kan man åka längdskidor i fjällen

1:39 min

Nu har säsongen för att åka skidor börjat. Spåren för längdskidor har öppnat på flera platser i fjällen.

I helgen öppnade flera spår för längdskidor i fjällen i norra Sverige. I skidorterna Idre Fjäll, Bruksvallarna och Vålådalen har spår öppnat.

Längdskidor är väldigt populärt i Sverige. Både som sport och som fritidsintresse. Många svenskar åker längdskidor på fritiden för att träna och vara ute i naturen. Men vintrarna har blivit kortare och varmare de senaste åren. Och det finns mindre snö. Tidigare fanns det alltid snö i mitten av oktober, men nu finns det ingen snö i fjällen.

Därför använder man mer och mer konstgjord snö och snö som man har sparat från förra året. Man kan bara göra konstgjord snö när det är kallt. Det måste vara kallare än fyra plusgrader. Det är därför man också sparar snö. Man sparar snön under en tjock hög av sågspån.

Fler och fler företag som äger skidspår sparar snö. Det är väldigt dyrt. Det är sågspånen som är dyra och det behövs mycket sågspån för att spara snö. Men om det inte finns snö så förlorar skidföretagen också mycket pengar. Då kan människor inte åka skidor.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".