Boliden möter 796 chilenare i  Skellefteå tingsrätt
1 av 2
Boliden möter 796 chilenare i Skellefteå tingsrätt. Foto: Nils Eklund
Rönnskärsverken i Skelleftehamn. Foto: Sveriges Radio
2 av 2
Det giftiga avfallet kom från den här fabriken: Rönnskärsverken i Skelleftehamn. Foto: Sveriges Radio

Flera hundra personer i Chile kräver pengar från ett svenskt gruvföretag

2:42 min

Flera hundra personer från Chile har stämt det svenska gruvföretaget Boliden. Personerna tycker att Boliden har ansvar för att de har blivit sjuka. Idag började en rättegång om detta i Skellefteå i norra Sverige.

Det handlar om saker som hände för över 30 år sedan. Företaget Boliden har flera gruvor och fabriker för att få fram olika metaller. I mitten av 1980-talet skickade Boliden nästan 20 000 ton giftigt avfall till en stad i Chile.

Boliden gav pengar till ett chilenskt företag som sa att de skulle ta hand om avfallet. Men de gjorde inte det. Avfallet låg kvar på marken i närheten av människor som bodde där. Det var många giftiga ämnen i avfallet, som arsenik och bly.

På 1990-talet blev många människor i den chilenska staden sjuka. De fick bland annat cancer och värk i skelett och leder. De säger att de blev sjuka på grund av det giftiga avfallet.

Nu har nästan 800 personer som blev sjuka krävt att företaget Boliden ska betala pengar till dem. De vill att Boliden ska betala mer än 100 miljoner kronor. De tycker att Boliden hade ett ansvar för att de blev sjuka.

Men företaget Boliden säger att de följde lagen. De tycker att det är det chilenska företaget och myndigheterna i Chile som har ansvaret. Det var Chiles myndigheter som bestämde att man skulle bygga bostäder i närheten av det giftiga avfallet.

Nu ska en domstol i Skellefteå i norra Sverige bestämma om Boliden också har ett ansvar. Rättegången började idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".