Sprängdåd mot polishuset i Helsingborg.
Ingången till polishuset är förstörd av bomben. Foto: Johan Nilsson/TT

En bomb exploderade i Helsingborgs polishus i natt

1:50 min

Ingången till polishuset i Helsingborg har sprängts med en bomb. Det är en attack mot samhället, säger polischefen.

Helsingborg ligger i södra Sverige. I natt hörde många människor i staden en hög smäll. Det var en bomb som exploderade i polishusets ingång. Klockan var lite efter tolv på natten och många människor vaknade och ringde till polisen.

Explosionen förstörde ingången till polishuset och många fönsterrutor gick sönder. Många fönster blev också förstörda på huset som ligger mitt emot. Flera poliser var i polishuset på natten när bomben exploderade, men ingen människa blev skadad.

Carina Persson är chef för polisen i södra Sverige. Hon säger att det är en attack mot demokratin i Sverige.

– I natt genomfördes ett mycket allvarligt angrepp mot samhället genom en sprängning. Det är en mycket allvarlig händelse. Den här typen av händelser är ett angrepp mot vår demokrati, säger Carina Persson.

Flera delar av polishuset är skadade och det går inte att komma in genom ingången. Därför har polisen ställt upp husvagnar utanför polishuset. Människor kan gå dit och göra polisanmälningar.

Nu jobbar polisen med att utreda bombattacken. De vet inte vem eller vilka som sprängde bomben. Polisen ska också jobba med tryggheten och säkerheten bland människor i Helsingborg.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista