Åsa Regner  stödjer kampanjen #metoo. Foto: Jonas Ekströmer/TT. Montage: Sveriges Radio.
Jämställdhetsministern Åsa Regner stödjer kampanjen #metoo. Foto: Jonas Ekströmer/TT. Montage: Sveriges Radio.

Kvinnor berättar om sexuella trakasserier i kampanjen #metoo

2:32 min

Många kvinnor har skrivit på Facebook om sexuella trakasserier under hashtaggen #metoo. Det är en kampanj som har fått mycket uppmärksamhet.

"Me too" betyder jag också. Det har många kvinnor skrivit på Facebook de senaste dagarna. Det är en kampanj på sociala medier mot sexuella trakasserier.

De som har gjort kampanjen vill att människor ska förstå att sexuella trakasserier är ett stort problem i samhället. Många kvinnor har också berättat om när de har blivit sexuellt trakasserade. De berättar om när män har tafsat, alltså tagit på dem utan att de vill det. Många berättar också om våldtäkter eller andra sexuella trakasserier.

Kampanjen har fått mycket uppmärksamhet i TV, radio och tidningar. Många kända kvinnor har varit med och berättat. Det finns också män som har skrivit om att de har varit med och kränkt eller tafsat på flickor och kvinnor. Nu vill männen ändra på sig och bli bättre.

Åsa Regnér är jämställdhetsminister. Hon tycker att kampanjen är bra. Hon tycker också att fler män ska visa sitt stöd till kvinnorna. Åsa Regnér berättar att hon själv har drabbats. Det var en man som blottade sig för henne på en tågstation. Det betyder att han visade sin penis. Hon säger att sexuella trakasserier är ett samhällsproblem.

Det var skådespelerskan Alyssa Milano som började med kampanjen #metoo i USA i oktober. Det var efter att många kvinnor i Hollywood berättat att de har blivit trakasserade av filmproducenten Harvey Weinstein. Alyssa Milano ville att andra skulle dela med sig av sina erfarenheter.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".