Illustration över hur Northvolts batterifabrik ska se ut.
Så här ska Northvolts batterifabrik ska se ut. Foto: Northvolt

En stor fabrik för batterier byggs i Skellefteå

1:56 min

En stor fabrik som tillverkar batterier ska byggas i Sverige. Den ska ligga i Skellefteå i norra Sverige. Det kommer att bli många nya jobb i staden.

Det är det svenska företaget Northvolt som ska bygga fabriken. Företaget berättade idag att fabriken ska ligga i Skellefteå, och att en mindre avdelning ska ligga i Västerås. Det kommer att ge mer än 2000 nya jobb i Skellefteå, och ungefär 300 nya jobb i Västerås.

Fabriken ska tillverka miljövänliga batterier som går att ladda. Det är batterier som kan användas i el-bilar.

Företaget säger att de ska börja bygga fabriken i Skellefteå nästa år. Den ska vara klar år 2020. Fabriken kommer att bli Europas största tillverkare av batterier.

Lorents Burman är politiker för Socialdemokraterna och kommunalråd i Skellefteå. Kommunalråd är den politiker som leder kommunen. Lorents Burman tror att den nya fabriken kommer vara jättebra för Skellefteå och området runt omkring. Han tror att det kommer vara bra för hela norra Sverige, som kallas Norrland.

– Ja det är klart att det kommer att påverka kommunen positivt. Det kommer att påverka hela regionen, ska jag säga, väldigt positivt. Det kommer att vara väldigt, väldigt viktigt för Norrland, säger Lorents Burman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".