Olika sociala medier på datorskärm och mobiltelefon.
Nästan alla svenskar har tillgång till internet. Foto: Janerik Henriksson/TT

Ungdomar är mer kritiska till det de läser på internet

1:56 min

En ny undersökning visar hur svenskar använder internet. Undersökningen visar att 74 procent av alla svenskar använder sociala medier, mest Facebook.

Det är Internetstiftelsen i Sverige som har gjort undersökningen. De har ställt frågor till över 3000 personer om hur de använder internet.

Nästan alla svenskar har tillgång till internet. Undersökningen visar att alla som är mellan 12 och 25 år tittar på video webbsidan Youtube. Och alla som är mellan 16 och 25 år använder internet för att lyssna på musik och chatta med vänner.

Undersökningen visar också att äldre personer litar mest på det de läser på internet. Ungdomar är mer kritiska till det de läser, och litar inte på att allt är sant.

Måns Jonasson jobbar på Internetstiftelsen i Sverige som har gjort undersökningen. Han säger att det är viktigt att de äldre också blir bra på källkritik. Källkritik är att man undersöker varifrån information kommer, för att se om det verkar trovärdigt eller inte.

– Nu ser vi ganska tydligt att det är de äldre som behöver mest information om källkritik och hur man ska värdera källor på internet. Framför allt att vi ska lära alla svenskar att vara kritiska till den information de ser på nätet och inte lita på det de ser, säger Måns Jonasson.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".