Flyktingar går över gränsen mellan Österrike och Tyskland, i oktober 2015.
Flyktingar går över gränsen mellan Österrike och Tyskland, i oktober 2015. Foto: Kerstin Joensson

EU kan få nya regler om asyl

2:17 min

Det kan bli nya regler om asyl i Europeiska Unionen, EU. EU:s parlament har röstat ja till nya regler. Men ländernas ministrar måste också säga ja för att reglerna ska ändras.

De nya reglerna ska ändra på det som kallas Dublinförordningen. Dublinförordningen är regler som säger att man ska söka asyl i det första landet i EU där man blir registrerad. Men de nya reglerna säger att alla personer som kommer till EU för att söka asyl ska delas jämnt mellan länderna istället. Länder som vägrar ta emot de asylsökande kan bli straffade.

EU:s parlament har alltså röstat ja till de nya reglerna. Men det betyder inte att det är klart. Ministerrådet måste också rösta ja. Ministerrådet bestämmer EU:s lagar tillsammans med Europaparlamentet. Ministrar från alla EU:s länder är med i Ministerrådet.

Cecilia Wikström är politiker i Europaparlamentet för det svenska partiet Liberalerna. Hon har arbetat med de nya reglerna för asyl. Flera länder i EU är motståndare till de nya reglerna. Till exempel Ungern, Polen och Slovakien. Men Cecilia Wikström tror ändå att en majoritet i ministerrådet kommer att rösta ja.

– Jag vet att det finns en bred uppslutning av länder som kan stå bakom, och det är ingen blockerande minoritet i rådet som kan stoppa det, säger Cecilia Wikström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista