Två personer i ett möte.
Alla människor som inte kan svenska har rätt att få använda en tolk när de har kontakt med vård eller myndigheter. Foto: Marcus Ericsson/TT

Regeringen satsar pengar mot bristen på tolkar

2:23 min

Det är stor brist på tolkar i Sverige. Nu vill regeringen göra flera saker för att det här ska bli bättre.

Tolkar är personer som översätter mellan svenska och ett annat språk. Eftersom det har kommit många invandrare till Sverige de senaste åren behövs det fler tolkar.

Alla människor som inte kan svenska har rätt att få använda en tolk när de har kontakt med vård eller myndigheter som försäkringskassan eller arbetsförmedlingen. Men det finns inte tillräckligt många tolkar i Sverige.

Det här kan skapa många problem. Många barn måste till exempel tolka åt sina föräldrar som inte pratar svenska. Till exempel när de är hos en läkare eller hos en myndighet. Det kan vara väldigt svårt för barnen. Och det kan bli fel när de ska översätta viktig information.

Nu satsar regeringen pengar för att Sverige ska få fler tolkar. Regeringen ger flera miljoner kronor till tolkutbildningen på Stockholms universitet de närmaste tre åren. Och de ger också pengar till tolkutbildningar på andra skolor.

Regeringen vill också att myndigheter som försäkringskassan och migrationsverket ska bli bättre på att arbeta med tolkar. Myndigheterna ska till exempel undersöka om personal som talar flera språk kan hjälpa till att tolka.

Regeringen har också bett en person att göra en stor undersökning om hur mycket tolkar det behövs i Sverige. Och vad samhället ska göra för att det ska fungera bra. Han ska vara klar med sin utredning om ett år ungefär.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".