Sture Bergwall
Sture Bergwall. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

En oskyldigt dömd man vill ha pengar från staten

1:45 min

En man som var oskyldigt dömd för åtta mord kräver att staten ger honom 15 miljoner kronor.

Mannen heter Sture Bergwall. På 1990-talet sa han att han hade dödat över 30 personer. Han blev dömd för åtta mord. Han var inlåst på på ett sjukhus för psykiskt sjuka brottslingar i mer än 20 år.

Men år 2008 sa Sture Bergwall till en journalist att han hade ljugit om morden och att han aldrig hade dödat någon. Han sa att han ljög för att han skulle få starka mediciner.

Poliser och åklagare undersökte morden igen, och det blev nya rättegångar. De kom fram till att det inte fanns bevis för att Sture Bergwall skulle vara en mördare. Han blev friad från alla morden och släpptes fri.

Både poliser och olika lagexperter fick mycket kritik för att Sture Bergwall dömdes för de åtta morden. Nu kräver Sture Bergwall att han ska få pengar från staten, för att han satt inlåst så länge fast han var oskyldig. De pengarna kallas skadestånd. Sture Bergwall vill ha ett skadestånd på 15 miljoner kronor från staten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista