Det är tusentals personer som samlat i manifestationen mot sexuella övertrepp och trakasserier.
1 av 2
Tusentals personer samlades i manifestationen på Sergels torg i Stockholm. Foto: Mårten Randberg/Sveriges Radio

Människor protesterade mot övergrepp och trakasserier

2:42 min

Många människor protesterade mot sexuella trakasserier och övergrepp mot kvinnor i helgen. Det var manifestationer i flera städer på söndagen. Det var en del av kampanjen #metoo.

Tusentals kvinnor har skrivit orden "me too", jag också, på Facebook den senaste veckan. De har berättat att de har blivit trakasserade av män på olika sätt. De berättar om när män har tafsat, alltså tagit på dem utan att de vill det. Många berättar också om våldtäkter eller andra sexuella trakasserier.

De som startade kampanjen ville visa att sexuella trakasserier är ett stort problem i samhället. Det började i USA och spred sig sen till andra länder, som Sverige.

På söndagen samlades människor i 12 olika städer för att ha manifestationer. Den största manifestationen var i Stockholm. Där samlades ungeför 1400 personer. Det var mest kvinnor, men också män.

Tora var en av dem som var där. Hon säger att alla kvinnor hon känner har upplevt något slags övergrepp.

– Därför att det är så utbrett. Alla kvinnor som jag känner har varit med om något övergrepp på något sätt. Och det är nog liksom därför det känns i hjärtat hos alla. Alla har varit med om någonting och kan därför delta, sa Tora.

Regeringens minister för jämställdhet Åsa Regnér höll ett tal. Hon sa att regeringen ska göra olika saker för att försöka stoppa det här.
Regeringen vill ändra på en lag, så att det blir ännu tydligare att det är förbjudet att ha sex med någon som inte vill det. Och regeringen ska ha möten med olika arbetsgivare och fackförbund, för att stoppa sexuella trakasserier på arbetsplatser.

Så här kan vi inte ha det, sa ministern Åsa Regnér.

- Vad är det ytterligare, möjligtvis, som vi behöver göra. Så här kan vi ju inte ha det!, sa ministern Åsa Regnér.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista