Kända svenska filmer används i SFI-undervisningen

2:22 min

Kända svenska filmer används i undervisningen i Svenska för invandrare, SFI. Ett filmföretag har valt ut sex filmer som har varit succeer i Sverige. Nu kan SFI-lärare visa filmerna gratis för sina elever.

Britt Lewis är SFI-lärare i Nacka. Hon har visat filmerna för sina elever. Hon säger att det är ett bra sätt att lära sig nya ord, och hur man använder dem. Och det är ett bra sätt att lära känna Sverige och kulturen här.

– Först och främst är det ett sätt att lära sig nya ord. Man får lyssna på orden, man får se hur de används, man får en kontext. Och efter filmen får man diskutera och använda orden själv. Men utöver det skulle jag vilja säga att det också är ett bra sätt att sätta sig in i kulturen. Man kan börja känna igen sig i Sverige litegrann, säger Britt Lewis.

Det är företaget Cmore som har gjort så att SFI-lärarna kan visa filmerna gratis på sina lektioner. Över tusen SFI-lärare har anmält att de är intresserade och vill använda filmerna.

Det är olika filmer som visar vardagen i Sverige, i olika tider. Det är bland annat filmerna "Så som i himmelen","Grabben i graven bredvid" och "Mitt liv som hund". 

Ted Burr från USA är en av eleverna på SFI i Nacka, som har tittat på de svenska filmerna. Han tycker att det är ett intressant projekt. Han säger att det hjälper honom att förstå mer om människorna i Sverige. Och att höra hur vanliga svenskar pratar, säger han på engelska.

– One is getting a sense of how a everyday swede "pratar svenska", säger Ted Burr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista