Vy över stockholmsförorten Fittja.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Många nyanlända måste hitta en ny bostad nästa år

2:40 min

Många nyanlända invandrare kan bli av med sin bostad nästa år. I mars tar kontrakten slut för många lägenheter som kommunen har gett till nyanlända.

Den 1 mars 2016 kom en ny lag. Den sa att kommunerna måste hitta boende till 60 000 nyanlända invandrare, de första två åren i Sverige. Den 1 mars 2018 har det gått två år. Då tar de första lägenhetskontrakten slut. Då måste de som bor där själva hitta en lägenhet att flytta till.

Men det är brist på bostäder i många kommuner i landet. Det är ofta en lång kö för att få en bostad. Och många kommuner vet inte var de nyanlända ska bo efter 1 mars 2018.

Jesper Schönberg jobbar i Haninge kommun. Han tror att alla kommuner har ungefär samma problem. De är inte förberedda på det här. Jesper Schönberg säger att det är få nyanlända som har hittat en egen bostad.

– Min uppfattning är ju att alla kommuner sitter med ungefär samma problem. Vi ser ju nu när det börjar närma sig att det är relativt få som klarat av att skaffa sig en egen bostad, säger Jesper Schönberg.

Många kommuner vet inte om de ska låta de nyanlända bo kvar eller inte. Men Nacka kommun har bestämt att de nyanlända måste flytta ut efter två år.

Frida Plym Forshell är en chef i Nacka kommun. Hon säger att kommunen inte måste ordna något annat boende för de nyanlända efter det. De har inga lägenheter som ska gå till just nyanlända, säger hon.

– Nej, de ska flytta ur den lägenheten efter två år. Vi har ingen speciell andel bostäder som på något vis är specifikt för nyanlända, på det viset, säger Frida Plym Forshell.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista