Till vänster: Gui Minhai, till höger: dottern Angela Gui. Hon har inte fått kontakt med sin pappa.
Till vänster: Gui Minhai, till höger: dottern Angela Minhai. Hon har inte fått kontakt med sin pappa. Foto: Anders Ahlgren/SvD/TT

Kina säger att en svensk-kinesisk man har släppts från fängelset

2:09 min

Den svensk-kinesiske bokförläggaren Gui Minhai har suttit fängslad i Kina i två år. Nu säger Kina att de har släppt honom. Men ingen vet var han är någonstans.

Gui Minhai är född i Kina, men han är svensk medborgare och har bott här i många år. Han arbetade på ett bokförlag i Hongkong. Förlaget ger bland annat ut böcker som kritiserar Kinas ledare.

Gui Minhai försvann när han var på semester i Thailand för två år sedan. Han togs till Kina och anklagades för att ha orsakat en trafikolycka. Han blev tvingad att erkänna detta i TV, men det fanns inga bevis. Det är troligt att han blev fängslad på grund av de kritiska böckerna han gav ut. Sveriges utrikesdepartement har kritiserat Kina för att de fängslade Gui Minhai.

Nu säger Kinas myndigheter till Sverige att de har släppt Gui Minhai för en vecka sedan. Men han har inte kontaktat någon i familjen. Sveriges utrikesdepartement har inte heller fått kontakt med honom.

Gui Minhais dotter Angela Gui säger att hon är mycket orolig. Tidigare visste hon i alla fall var hennes pappa var. Nu är det som att han har försvunnit igen, säger hon.

– På ett sätt så är läget sämre än vad det var tidigare, eftersom att man tidigare i allafall hade en aning om var han befann sig någonstans. Och det gör man inte nu, över huvud taget. Han har i princip försvunnit igen, säger Angela Gui.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista