Lena Ag och jämställdhetsministern Åsa Regnér under en pressträff i Rosenbad i Stockholm.
Den nya chefen Lena Ag, och jämställdhetsministern Åsa Regnér. Foto: Peter Wallberg/TT

Ny myndighet för jämställdhet mellan män och kvinnor

2:15 min

Nästa år får Sverige en ny myndighet som har ansvar för jämställdhet.

Jämställdhet handlar om att kvinnor och män ska ha samma villkor och möjligheter i samhället. Den nya myndigheten ska ha ansvar för att allt politiskt arbete också är bra för jämställdheten mellan män och kvinnor.

Myndigheten ska undersöka vilken politik som är bra för jämställdheten. De ska hitta bra exempel och sprida den kunskapen till andra myndigheter.

Lena Ag blir chef för den nya myndigheten. Hon är idag chef för organisationen Kvinna till kvinna, som arbetar med jämställdhet och fred.

Den senaste tiden har det varit mycket uppmärksamhet om kampanjen #metoo. Väldigt många kvinnor har berättat att de har blivit utsatta för sexuella trakasserier och övergrepp.

Lena Ag säger att det är smärtsamt att se att det här är så vanligt i samhället. Men kampanjen #metoo har också gett henne mer energi att arbeta för att jämställdheten ska bli bättre.

– Det är klart att det är ju smärtsamt att se hur utbrett det här är. Samtidigt så känner jag att jag får massor av energi och blir ganska förbannad, och känner att nu måste vi liksom växla upp åtgärder och jämställdhetspolitik. Så känner jag, säger Lena Ag.

Regeringen har bestämt att fler myndigheter inte ska ligga i huvudstaden Stockholm. Så den nya myndigheten för jämställdhet ska ligga i Göteborg. Myndigheten börjar arbeta den 1 januari nästa år, och 75 personer ska arbeta där.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".