Gui Minhai.
Gui Minhai. Foto: Kin Cheung

Gui Minhai har träffat sin familj i Kina

2:22 min

Den svensk-kinesiske bokförläggaren Gui Minhai har nu träffat sin familj i Kina. Han har släppts från fängelset. Men det är fortfarande inte klart om han är helt fri att göra vad han vill.

Bokförläggaren Gui Minhai är född i Kina, men han är svensk medborgare och har bott här i många år. Han har gett ut böcker som kritiserar Kinas ledare.

Gui Minhai har suttit fängslad i Kina i två år. Sverige har kritiserat Kina för det. I tisdags sa Kina att de hade släppt Gui Minhai från fängelset. Men ingen visste var han var någonstans. Hans familj hade inte fått någon kontakt. Sveriges utrikesdepartement fick inte heller kontakt.

Nu berättar en vän för Sveriges Radio att Gui Minhai har träffat sin familj i Kina. Han har träffat sin fru, sina systrar och sin mamma. Men det är ändå inte klart om Gui Minhai är helt fri. Det är inte säkert att han kan få ett nytt svenskt pass och åka från Kina när han vill.

En expert säger till Sveriges Radio att det är vanligt att personer släpps från fängelset i Kina, men sedan fortsätter myndigheterna att kontrollera dem. Det kan vara som att de sitter i fängelse i sitt hem. De får bara träffa sin familj, men de får inte göra vad de vill.

Det kan alltså vara så här för Gui Minhai också. Men vi vet inte säkert. Sveriges utrikesdepartement säger att de fortfarande inte vet säkert vad som har hänt med Gui Minhai. De fortsätter att undersöka det.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista