Skyddsrum
Många skyddsrum är gamla och måste repareras. Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Det finns inte skyddsrum till alla i Sverige

1:42 min

Det finns inte tillräckligt många skyddsrum i Sverige där man kan gömma sig om det blir krig.

Det finns 65 000 skyddsrum idag i Sverige. Man ska kunna gömma sig där om det till exempel blir krig. Men skyddsrummen räcker inte till alla människor i Sverige. Det säger Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. De tycker att Sverige ska bygga fler skyddsrum.

Staten har inte byggt några nya skyddsrum i Sverige på 15 år. De skyddsrum som finns räcker bara till sju miljoner människor. Och det bor tio miljoner människor i Sverige. Befolkningen har vuxit. Och det finns ett större hot mot Sverige idag än det fanns förut.

MSB har skrivit en rapport som de lämnar till regeringen. De föreslår att Sverige ska bygga nya skyddsrum med plats för 50 000 personer på tio år. Det ska kosta två miljarder kronor.

De tycker också att skyddsrummen som finns måste repareras. Många skyddsrum är gamla och slitna. Ventilationen är till exempel dålig. MSB säger att det kommer att kosta en miljard kronor att reparera skyddsrummen.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".