Nimat Moradi, 18 år och asylsökande. Foto: Soran Alipor/Sveriges Radio
Nimat Moradi, 18 år och asylsökande Foto: Soran Alipor/Sveriges Radio

Snabba flyttar för ensamkommande barn som fyllt 18 år

1:41 min

Ensamkommande ungdomar som har sökt asyl i Sverige måste flytta när de blir vuxna. Det är vanligt att de får veta var de ska bo bara några dagar innan de ska flytta.

Barn som har kommit Sverige utan sin familj bor på HVB-hem eller hos en familj. Men när de blir 18 år måste många flytta till Migrationsverkets boenden.

Många vet inte vart de ska flytta. Och det är vanligt att Migrationsverket inte berättar om det i god tid.

Nimat bodde på ett HVB-hem i Stockholm. Tre dagar innan han skulle flytta fick han veta att han skulle bo i Östersund. Östersund ligger i Jämtland, 55 mil norr om Stockholm.

Nimat säger att Migrationsverket skickade en tågbiljett till hans telefon på fredagen. På måndagen skulle han åka tåg till Östersund.  

– Jag fyllde 18 år den 24 september. Den 25 september flyttade jag till Östersund. De skickade en biljett till min mobil på fredagen, tror jag. Jag flyttade på måndag, säger Nimat.

Migrationsverket säger att det inte är bra att man inte får information tidigare. Men de säger att det är många boenden som stänger nu. Och därför är det svårt att veta var det kommer att finnas boenden.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista