Poliser på Centralstationen i Stockholm.
Poliser på Centralstationen i Stockholm. Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT

Högre lön är viktigt för att poliser ska vilja jobba kvar

1:47 min

Många poliser tycker att lönerna ska höjas så att fler vill fortsätta jobba som polis.

Det är många poliser som har slutat på sitt arbete de senaste åren. Polisen gjorde om sin organisation för två år sedan. Det har kommit mycket kritik mot det. Och det är fler poliser som har slutat på sitt jobb efter det, än tidigare.

Fackförbundet för poliser har gjort en undersökning. De har ställt frågor till över 2000 poliser. De har frågat vad som är viktigast för att man ska vilja jobba kvar som polis. 64 procent av de som svarade sa att det viktigaste är att få en högre lön.

Lena Nitz är ordförande för fackförbundet för poliser. Hon säger att poliser har lägre löner än många andra som arbetar på statliga arbeten. Så poliserna som slutar och börjar jobba med något annat kan då få en högre lön.

– Den polisiära medellönen ligger flera tusen kronor under den statliga medellönen och det är klart att då är den inte konkurrenskraftig, säger Lena Nitz.

Regeringen har lovat att det ska bli fler poliser i Sverige. Regeringens mål är att det ska finnas 10 000 fler poliser år 2024.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".