Amnesty hade en manifestation utanför Irans ambassad i Stockholm.
Amnesty hade en manifestation utanför Irans ambassad i Stockholm. Foto: Zahra Bagherishad /Sveriges Radio.

Amnesty protesterar mot Irans dödsdom mot en forskare

2:12 min

En forskare som bor och arbetare i Sverige har dömts till döden i Iran. Organisationen Amnesty International kräver att domen ska ändras. De har haft en manifestation utanför Irans ambassad i Stockholm idag.

Forskaren heter Ahmadreza Djalai och han arbetar på Karolinska Institutet i Stockholm. Han är iransk medborgare, men han har bott och arbetat som forskare i Sverige i flera år. Han har permanent uppehållstillstånd här.

Forskaren blev gripen i Iran i april 2016. Han har suttit i fängelse sedan dess. Iran anklagar honom för spioneri, och för brottet "korruption på jorden". Förra veckan blev han dömd till döden.

Sveriges regering har protesterat mot dödsdomen. Och idag har organisationen Amnesty International lämnat ett brev till Irans ambassad. De kräver att domen ska ändras.

Organisationen Amnesty International arbetar för mänskliga rättigheter. De säger att Iran har fängslat Ahmadreza Djalai utan att det finns bevis för något brott.

Maja Åberg jobbar för Amnesty International i Sverige. Hon säger att organisationen kräver att Iran ska frige Ahmadreza Djalali.

- Vi är här för att uppmärksamma dödsdomen mot läkaren och forskaren Ahmadreza Djalali. Och Amnesty international kräver att han omedelbart ska friges, säger Maja Åberg.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista