Ulf Kristersson, Moderat partiledare.
Ulf Kristersson är Moderaternas nya partiledare. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det går bättre för partiet Moderaterna

2:17 min

Partiet Moderaterna har länge varit det näst största partiet i Sverige.

I det senaste valet till riksdagen, 2014, fick de mer än 23 procent av rösterna. Men det var Socialdemokraterna som vann valet och som sitter i regeringen nu.

Efter valet slutade den populäre partiledaren Fredrik Reinfeldt och Anna Kinberg Batra blev då ny partiledare för Moderaterna. De senaste åren har det varit färre och färre personer som vill rösta på Moderaterna. I flera undersökningar hade partiet bara 17 eller 18 procent av stödet från dem som röstar. Partiet Sverigedemokraterna var större.

Anna Kinberg Batra var inte så populär som partiledare. Därför bytte Moderaterna partiledare igen i oktober. Det är Ulf Kristersson som är den nye partiledaren. Och nu går det bättre för partiet igen.

Mer än 20 procent av alla svenskar skulle rösta på partiet Moderaterna om det var val idag. Det visar en undersökning från Sveriges Television, SVT, och företaget Novus.

Det är människor som förut velat rösta på de andra borgerliga partierna i Alliansen och på partiet Sverigedemokraterna, som nu vill rösta på Moderaterna igen.

Experter tror att det är för att Anna Kinberg Batra har slutat som partiledare som nu fler personer vill rösta på partiet.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista