En tjej sitter och studerar.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Det kan vara svårt för lärare att rapportera om asylsökande elever

1:56 min

En ny lag från i somras gör att unga som går gymnasiet kan få längre uppehållstillstånd. Men lagen kan göra lärarnas arbete svårt.

Det säger lärarnas etiska råd. Det är en grupp som diskuterar etik i lärarnas arbete.

Unga personer mellan 17 och 25 år kan få förlängt uppehållstillstånd om de går på gymnasiet. Det säger den nya lagen som började gälla den 1 juni år.

Man måste gå till skolan och vara aktiv på lektionerna. Det räcker inte att bara vara registrerad på gymnasiet. Och man måste visa det här med betyg eller intyg från en lärare.

Men Lärarnas etiska råd tycker inte att information från lärarna ska vara så viktig när Migrationsverket bestämmer om personer ska få uppehållstillstånd eller inte. De säger att det kan bli etiska problem för lärarna.

Lärarnas jobb är att göra det som är bäst för att eleven ska utvecklas och lära sig mycket. Men den här lagen kan göra så att läraren känner en press från eleven eller från myndigheter att lämna in information till Migrationsverket.

Många lärare har kontaktat Lärarnas etiska råd och sagt att de tycker att det här är svårt.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista