Hundratals besökare hedrar de döda på Alla helgons dag genom att tända ljus på Skogskyrkogården i Stockholm.
Hundratals besökare hedrar de döda på Alla helgons dag genom att tända ljus på Skogskyrkogården i Stockholm. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

På lördag är det Alla helgons dag

2:18 min

Imorgon lördag är det alla helgons dag i Sverige. Det är en dag då många besöker kyrkogårdar och tänder ljus för att minnas de döda.

En undersökning visar att ovanligt många människor tänker besöka en kyrkogård eller minnesplats på alla helgons dag i år. Det är företaget SIFO som har frågat över 4000 personer. Nästan hälften, 48 procent, svarade att de ska besöka en kyrkogård eller minnesplats. För två år sedan var det ungefär 44 procent som skulle det.

Misjenka är en av dem som ska besöka en kyrkogård. Hon tror att människor har ett extra stort behov av gemenskap just nu. Eftersom det händer så mycket hemska saker i världen. Och då är det många som vill hedra de människor som har dött.

– Jag tror att människor mer än någonsin nu har ett behov av att känna gemenskap. Det händer så mycket otäckheter i världen, så att jag tror att människor har ett behov av att hedra människor som har avlidit och gått bort, säger Misjenka.

Alla helgons dag firas den första lördagen i november. Det är alltså olika datum varje år.

En annan högtid som många firar nu i helgen är Halloween. Det var egentligen i tisdags, den 31 oktober. Men eftersom det inte var en helgdag så firar många halloween nu i helgen i stället.

Halloween är egentligen ingen svensk tradition. Men sedan mitten av 1990-talet har det blivit mer och mer vanligt att fira det här också. I Stockholm ska det vara en stor Halloween-parad på lördag.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista