En skylt utanför Skatteverket och en bild på finansminister Magdalena Andersson.
Finansminister Magdalena Andersson är upprörd. Foto: Thommy Tengborg/TT

Rika och mäktiga personer undviker att betala skatt

2:46 min

Många rika människor flyttar sina pengar till länder där skatten är väldigt låg. De gör det för att slippa betala mycket skatt i landet där de bor. Hemliga dokument från en juristbyrå visar att många av världens mäktigaste och rikaste personer gör så här.

Journalister från flera olika länder har läst dokumenten. Nu avslöjar de många av de kända och rika personerna. Det är till exempel mäktiga politiker och chefer för stora företag.

Och det finns många svenska personer i dokumenten. En av dem är Leif Östling, som är ledare för Svenskt Näringsliv. Det är en stor organisation för privata företag i Sverige.

Leif Östling har pengar i ett företag i landet Malta. Det gör att han har undvikit att betala mycket skatt i Sverige. Leif Östling sa till Sveriges Television att han inte tycker att han gör något fel. Han sa att han ändå har betalat mycket mer i skatt än många andra människor. Nu får han mycket kritik.

Det är inte säkert att det är olagligt att göra så som de rika människorna i dokumenten har gjort. Men många tycker ändå att det är fel och omoraliskt att undvika att betala skatt i landet där man bor. Det är skatten som betalar för det som man får från samhället, som sjukvård, skola och poliser till exempel.

Sveriges finansminister Magdalena Andersson är upprörd. Hon säger att det är fel att rika personer tycker att de inte ska betala skatt som andra människor gör. Det är inte rättvist, säger hon.

– Det är naturligtvis helt oacceptabelt att vi ser en global finansiell elit som tycker sig kunna sväva över våra skattesystem och lägger mycket tid och kraft på att undvika att betala skatt, säger Magdalena Andersson.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".