Elever på Järvaskolan i Kista.
Elever på Järvaskolan i Kista. Foto: Privat

Elever i Sverige kan mycket om demokrati

2:11 min

Svenska elever kan mycket om demokrati och om samhället. Det visar en stor undersökning. Forskare har undersökt vad 15-åriga elever i olika länder kan om de här sakerna.

Forskarna har testat elever i 21 olika länder. Eleverna har svarat på frågor om samhället och om demokrati. Till exempel om mänskliga rättigheter och om hur parlament och domstolar fungerar.

De svenska eleverna har ännu bättre kunskap nu än förra gången som man gjorde undersökningen. Det var år 2009. Sverige kommer nu på tredje plats i undersökningen. Det är bara Danmark och Taiwan som får högre poäng.

Annet går i klass 8 i Järvaskolan i Stockholm. Hon säger att de får lära sig mycket om demokrati och samhälle i skolan. Alla får säga sina åsikter, och de respekterar varandra även om de inte har samma åsikter.

– Ibland jobbar vi i böcker och lär oss. Och sen har vi också debatter och vi pratar. Och alla får säga sina åsikter, och även om folk inte har samma åsikter så respekterar vi varandra, säger Annet.

Men det är stor skillnad mellan olika elever i Sverige. Tjejer kan mer än killar. Och elever som har svensk bakgrund har mer kunskap än elever som har utländsk bakgrund. Skillnaderna är större i Sverige än i de flesta andra länder som är med i undersökningen.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista