Peter Hultqvist och ett luftvärnssystem
Försvarsministern Peter Hultqvist och ett luftvärnssystem Foto: TT/SvD/Anders Wiklund/Tomas Oneborg

Sverige ska göra en stor affär med USA:s militär

2:09 min

Regeringen har bestämt att Sverige ska köpa ett luftvärnssystem från USA. Ett luftvärnssystem skyddar mot attacker från flygplan och flygande bomber.

Ett nytt luftvärnssystem gör att Sverige kan skydda stora städer, viktiga militärbaser och hamnar bättre om det blir krig.

Det amerikanska systemet kallas Patriot. Andra länder i Europa använder också det. Till exempel Tyskland och Polen.

Experter tror att Sverige kommer att få ett bättre militärt samarbete med USA när vi köper luftvärnssystemet från dem. Men försvarsminister Peter Hultqvist säger att Sverige har valt att köpa systemet från USA för att det är det som är bäst för att försvara Sverige.

Luftvärnssystemet kommer att kosta mycket pengar, men regeringen vill inte säga exakt hur mycket. Nu ska Sveriges försvarsmakt börja förhandla med USA:s militär om affären. Experter tror att det kan kosta över tjugo miljarder kronor totalt.

Partierna i regeringen samarbetar med Moderaterna och Centerpartiet om försvaret. Så de har bestämt det här tillsammans. Liberalerna och Kristdemokraterna tycker också att det är ett bra beslut. Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna har inte sagt vad de tycker.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".