Evin Ahmad, Sofia Helin, Lena Endre, Alexandra Rapaport och Helena Bergström är några av skådespelarna som har skrivit under texten.
Evin Ahmad, Sofia Helin, Lena Endre, Alexandra Rapaport och Helena Bergström är några av skådespelarna som protesterar mot sexuella trakasserier. Foto: TT

Svenska skådespelare protesterar mot sexuella trakasserier

2:50 min

Flera hundra svenska kvinnliga skådespelare protesterar mot sexuella trakasserier på jobbet. De kräver att män som jobbar med teater och film slutar behandla kvinnor dåligt.

De kvinnliga skådespelarna har skrivit en text i tidningen Svenska Dagbladet. De berättar om sexuella övergrepp och trakasserier som de har varit med om på jobbet.

De berättar att manliga regissörer och skådespelare har tagit på deras kroppar, sagt snuskiga saker och tvingat dem till olika saker. De skriver att det här är vanligt. Men det är ingen som pratar om det som händer på arbetsplatsen, och männen får fortsätta att jobba.

Det är 456 kvinnliga skådespelare som har skrivit under texten. Sveriges mest kända kvinnliga skådespelare är med. Kvinnorna skriver att cheferna på teatrar och filmföretag måste göra mer för att stoppa de sexuella trakasserierna.

Sveriges kulturminister Alice Bah Kuhnke är väldigt upprörd över det som skådespelarna berättar. Hon säger att det är väldigt allvarligt. Hon har ett möte med cheferna på Sveriges statliga teatrar idag. Många andra teatrar, organisationer och fackförbund ska också ha möten om det som skådespelarna berättar.

Kulturministern säger att cheferna har ett stort ansvar för att de sexuella trakasserierna kan fortsätta. Det finns något som kallas tystnadskultur. Det betyder att personer är tysta och inte säger något om de övergrepp och trakasserier som vissa personer gör. Cheferna har ett stort ansvar för att det är så, säger kulturministern.

– Den tystnadskultur som uppenbarligen råder, och som skapar förutsättningar för att det här bara fortsätter och fortsätter, den har ju ledningen ett stort ansvar för, säger kulturministern Alice Bah Kuhnke till Sveriges Television.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".