En bild över politikerna i riksdagen.
Parlamentet riksdagen. Foto: Anders Wiklund/TT

Hot mot politiker har blivit vanligare

1:57 min

Hot och våld mot politiker har blivit vanligare. Det visar en rapport.

Det är myndigheten Brottsförebyggande rådet, BRÅ, som har gjort rapporten. BRÅ samlar fakta och statistik om brott i samhället.

25 procent av politikerna säger att det har blivit utsatta för trakasserier och hot. För fem år sedan var det 20 procent som sa att de hade blivit det. Många politiker säger att hoten har påverkat deras arbete. Det kan göra att de inte vågar säga vad de tycker.

Det är politikerna som jobbar i parlamentet riksdagen som är mest utsatta. Och kvinnliga politiker blir mer hotade i sociala medier än manliga politiker.

Sveriges Television berättar att organisationen för Sveriges kommuner och landsting, SKL, vill starta en telefonlinje för politiker som blir hotade. De vill göra det inför valet till riksdagen nästa år. SKL tror att politikerna kommer att vara extra utsatta när det är val.

SKL tänker att politikerna kan ringa ett telefonnummer för att få stöd och hjälp, när de blir utsatta. Nu ska SKL diskutera den här idén med regeringen.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista