Arbetsförmedlingen. En hand som öppnar en dörr. Foto: Jessica Gow/TT
Foto: Jessica Gow/TT

Det blir fler människor som arbetar

1:37 min

Det har blivit fler människor i Sverige som har ett jobb och färre personer som söker jobb. Det visar nya siffror från Arbetsförmedlingen.

Det går bra för Sveriges ekonomi och då får fler människor ett arbete. Samtidigt kommer det inte lika många personer till Arbetsförmedlingen.

Det är många företag, kommuner och landsting som behöver anställa fler. Men de söker oftast personer som har en utbildning.

Håkan Gustavsson jobbar på Arbetsförmedlingen. Han säger att de som har en utbildning ofta får ett jobb snabbt.

– De som kliver in på arbetsmarknaden i dag och har en gymnasieutbildning med sig eller bättre, de kommer i arbete i mycket hög utsträckning och mycket snabbt, säger Håkan Gustavsson.

Det är fortfarande många nyanlända personer som inte har ett arbete. Men nu blir det färre personer som är arbetslösa, även bland de som inte är födda i Sverige.

Det kom många människor till Sverige för två år sedan. Det gjorde att många nyanlända personer blev inskrivna på Arbetsförmedlingen. Nu har några av dem fått jobb. Samtidigt kommer det inte lika många människor till Sverige. Därför har det blivit färre personer som söker jobb hos Arbetsförmedlingen.

 

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista