Röntgenbild vid åldersbedömning. Foto: Johan Nilsson/TT
Foto: Johan Nilsson/TT

Flera läkare vägrar att göra åldersbedömningar

1:32 min

Flera läkare som jobbar på Rättsmedicinalverket vägrar att göra åldersbedömningar. De säger att bedömningarna inte är tillräckligt säkra.

Under våren började myndigheten Rättsmedicinalverket att göra medicinska åldersbedömningar av personer som har sökt asyl i Sverige. Men läkarna på Rättsmedicinalverket träffar aldrig de personer som ska få en ålderbedömning. Det är andra läkare som undersöker dem.

Tandläkare och röntgenläkare tittar på tänder och knäled. Sedan skickar de information till Rättsmedicinalverket som ska godkänna bedömningarna innan de skickas till Migrationsverket.

Men nu säger flera läkare på Rättsmedicinalverket att de inte vet tillräckligt mycket om ålderbedömningar för att kunna göra det jobbet. De tycker att experter på åldersbedömning borde göra det istället.

Läkarna säger också att det tycker att det är för osäkert att bedöma ålder genom att titta på tänder och knäled. De säger att det finns en stor risk att åldern inte blir rätt.

 

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".