Kravallpoliser.
Väldigt många poliser kommer att arbeta i Göteborg under mötet. Foto: Johan Nilsson / TT

Mycket säkerhet vid ett stort EU-möte i Göteborg

1:58 min

På fredag den 17 november är det ett stort EU-möte i Göteborg. Ledarna för EU:s länder kommer dit. De ska bland annat diskutera jobb och ekonomi.

Det kommer att vara mycket säkerhet i Göteborg under mötet. Många gator i staden kommer att stängas av. Bussar och bilar får köra andra vägar än vanligt. En del områden stängs av redan imorgon onsdag. Bilvägen från flygplatsen kommer också att stängas av någon gång på torsdag, när politikerna ska åka in till stan.

Det kommer att vara väldigt många poliser som jobbar i Göteborg. Och livvakter från Danmark och Storbritannien kommer att hjälpa till att skydda politikerna som är med på mötet.

Polisen säger att det inte finns något stort hot mot mötet. Men de måste vara förberedda på att det kan hända saker. Till exempel att någon vill attackera politikerna som kommer till mötet. Eller att det blir stora demonstrationer som kan bli våldsamma.

År 2001 var det ett stort EU-möte i Göteborg. Då var det stora demonstrationer och det blev mycket våldsamt. Ungefär 70 personer dömdes för brott efter det. Men polisen tror inte att det ska bli så nu.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista