Me too. Kampanjen på sociala medier där kvinnor delar med sig av erfarenheter av sexuella övergrepp.
Me too. Kampanjen på sociala medier där kvinnor delar med sig av erfarenheter av sexuella övergrepp. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kvinnor protesterar mot sexuella trakasserier i många branscher

2:25 min

Nu berättar fler och fler kvinnor om sexuella trakasserier i olika branscher. Igår berättade kvinnor som jobbar med juridik om detta. Över 4000 kvinnor skrev under en text i tidningen Svenska Dagbladet.

De skriver om sexuella trakasserier och kränkningar som de har varit med om på jobbet. Männen som har gjort det är till exempel advokater, åklagare och domare.

För en månad sedan började kampanjen #metoo. Tusentals kvinnor berättade i sociala medier om olika sexuella trakasserier som de har upplevt. Och det har kommit fler och fler berättelser från kvinnor i olika branscher sedan dess.

Förra veckan berättade vi att flera hundra kvinnliga skådespelare protesterar mot sexuella trakasserier och övergrepp på jobbet. Och i måndags berättade kvinnliga sångare som arbetar med klassisk musik om liknande saker. Över 600 sångare skrev under en text i tidningen Dagens Nyheter. De protesterar mot hur kvinnor blir behandlade i deras bransch.

Sveriges justitieminister Morgan Johansson säger att det här visar att det är ett stort och allvarligt problem. Nu är det viktigt att det blir en diskussion om hur män behandlar kvinnor. Det är männen som måste förändras, säger Morgan Johansson.

– Men det kanske allra viktigaste ändå är ju också att vi får en rejäl diskussion om hur män egentligen förhåller sig till kvinnor. Och då är det så enkelt att om mäns våld och trakasserier mot kvinnor ska upphöra - ja, då är det männen som måste förändras.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista