Avstängt vid Korsvägen och hotellet där EU:s stats- och regeringschefer bor under EU-toppmötet i Göteborg.
1 av 2
Avstängt vid Korsvägen och hotellet där EU:s stats- och regeringschefer bor under EU-toppmötet i Göteborg. Foto: Carina Holmberg/Sveriges Radio.
Polishundar vid avspärrningar vid Korsvägen/Örgrytevägen, EU-toppmötet i Göteborg 2017
2 av 2
Avspärrningar vid Korsvägen mot Örgrytevägen Foto: Helén Palmqvist Novik/Sveriges Radio

Många invånare påverkas av det stora EU-mötet i Göteborg

2:42 min

Många av Europas mäktigaste ledare kommer till Göteborg imorgon, för ett stort EU-möte. Mötet kommer att påverka staden mycket.

Många gator och områden är avstängda på grund av säkerhet. Och det gör att flera skolor och företag också måste vara stängda.

Monica Ajnestigs frisörsalong måste vara stängd på fredag. Hon säger att det inte har kommit så många kunder på onsdagen och torsdagen heller. Det är många poliser med k-pistar på torget, så kunderna är rädda för att gå där, säger hon.

– När man kommer ner på torget, det första man ser är poliser med k-pistar. Jättemycket. De vågar inte gå där, säger Monica Ajnestig.

Daniel Bernmar är politiker för Vänsterpartiet i Göteborg. Han tycker det är dåligt att ett sånt här stort möte är inne i stan. Det blir för jobbigt för människor som bor i Göteborg, säger han.

– Många göteborgare kan inte ta sig till jobb och skola. Vårdcentraler är nerstängda, företag är nerstängda. Boende i det nära området där de här EU-höjdarna befinner sig uppmanas ju att hålla sig inomhus, säger Daniel Bernmar.

Det är 28 av Europas mäktigaste ledare som kommer till mötet. Bland annat Frankrikes president Emanuel Macron och Storbritanniens premiärminister Theresa May. De ska bland annat prata om arbetslöshet, och om villkoren på arbetsmarknaden.

Hans Dahlgren jobbar nära statsministern, som har bjudit in till mötet. Han förstår att det blir jobbigt för många som bor i Göteborg. Men han tycker att det är ett väldigt viktigt möte. Han säger att det är första gången som Europas ledare möts på ett så här stort möte för att diskutera de här frågorna.

– Det här är enda gången hittills som alla Europas ledare nästan kommer samman för att diskutera frågor som inte tidigare varit föremål för möten av det här slaget, säger Hans Dahlgren.

Det är programmet P1 Morgon som har gjort intervjuerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista