En polisbil i Husby centrum.
Husby är ett av områdena där polisen ska sätta upp mikrofoner. Foto: Anders Ahlgren/SvD/TT

Polisen sätter upp mikrofoner i områden med mycket brott

1:38 min

Polisen ska sätta upp mikrofoner i områdena Rinkeby, Tensta och Husby i Stockholm. Mikrofonerna ska upptäcka ljud från brott, så att polisen kan åka dit.

Mikrofonerna ska sitta på hemliga platser. När det hörs ett högt ljud ska poliserna få veta det direkt. Det kan vara ljudet av ett skott, en explosion, skrik eller glas som krossas. Då kan polisen upptäcka brottet och åka dit för att stoppa det.

Men mikrofonerna ska inte spela in ljudet. Inget ljud kommer att sparas. Och polisen kommer inte att kunna lyssna på samtal mellan människor med mikrofonerna.

Joakim Söderström jobbar på Polisen. Han säger att de sätter upp mikrofoner i områdena Rinkeby, Tensta och Husby för att det händer många allvarliga brott där.

– I de här områdena har vi en förhöjd allvarlig brottslighet. Det händer en hel del allvarliga brott som är skjutningar och sprängningar och liknande, säger Joakim Söderström.

Polisen har fått tillstånd från myndigheten Länsstyrelsen för att sätta upp mikrofonerna. Nu har de ansökt om att få sätta upp mikrofoner i Malmö också.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista