Sveriges Statsminister Stefan Löfven (S),  Ungerns premiärminister Viktor Orban, Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, Estlands premiärminister Juri Ratas och Danmarks statsminister Lars Lokke Rasmussen på lunchpromenad i Göteborg.
Sveriges Statsminister Stefan Löfven (S), Ungerns premiärminister Viktor Orban, Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, Estlands premiärminister Juri Ratas och Danmarks statsminister Lars Lökke Rasmussen på lunchpromenad i Göteborg. Foto: Adam Ihse/TT

EU-ländernas ledare är på möte i Göteborg

2:01 min

Nu är det stora EU-mötet i Göteborg igång. Ledarna för EU:s länder träffas för att diskutera sociala frågor, som rättvisa löner, utbildning och jobb.

Sveriges statsminister Stefan Löfven har bjudit in till mötet. Nästan alla EU-länders ledare är med. Till exempel Frankrikes president Emanuel Macron och Storbritanniens premiärminister Theresa May. Det var bara Tyskland, Finlands och Cyperns ledare som inte kunde komma.

Ledarna kommer inte att bestämma om några nya lagar eller regler på mötet. Men de ska skriva under ett dokument med 20 mål för att det ska bli mer social rättvisa i länderna. Det handlar till exempel om bättre villkor på arbeten och högre levnadssstandard.

Statsminister Stefan Löfven säger att det är viktigt att prata om de här frågorna i EU. EU:s länder pratar oftare om andra frågor med varandra, som ekonomi och handel. Men på det här mötet är det mer fokus på människorna som bor i EU:s länder, säger han:

– Vi har under lång tid nu i Europa, i EU-samarbetet, talat om kapitalet och marknaden och varor och tjänster. Och det är bra, för det är viktigt. Men nu är det fokus på människorna, den sociala dimensionen, säger Stefan  Löfven.

Mötet i Göteborg påverkar staden mycket. Det är många gator och områden som är avstängda idag, på grund av säkerhet.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista