Zara Larsson, Sarah Dawn Finer och Lill-Babs.
Zara Larsson, Sarah Dawn Finer och Lill-Babs är tre artister som skrivit på uppropet från musikbranschen. Foto: TT

Kvinnor i politiken, tekniker och musiker skriver också om sexuella trakasserier

2:55 min

Kvinnor i ännu fler yrken skriver nu om sexuella trakasserier från kollegor och chefer. De samlar berättelser och namn i olika upprop.

Igår kom ett upprop från kvinnor som arbetar med teknik. De kallar uppropet "Tekniskt fel". Mer än 1000 kvinnor har skrivit under. De skriver om kollegor och chefer som tafsar, visar porrbilder och säger hånfulla saker. På Kungliga Tekniska Högskolan, KTH i Stockholm finns det också en kultur av sexuella trakasserier. Det berättar flera kvinnor. Där hade killarna porrbilder på datorerna och sjöng sånger om våldtäkt.

I fredags skrev 1300 kvinnor som jobbar med politik under ett upprop som kallas "I maktens korridorer". Många kända politiker har skrivit på. De har samlat 250 berättelser om trakasserier och övergrepp. Det är till exempel män som har suttit i riksdagen, regeringen och EU-parlamentet som har gjort övergreppen.

Nu jobbar flera partier med att utreda fall av övergrepp. Partierna Liberalerna, Moderaterna och Centerpartiet har utredningar. Det största partiet, Socialdemokraterna har ingen utredning just nu. Men de har startat en grupp som ska samla in berättelser om övergrepp och trakasserier från kvinnor. Kvinnor som har blivit trakasserade kan maila till gruppen.

Förra veckan skrev också nästan 2000 kvinnliga musiker uppropet "När musiken tystnar". Kända artister som Zara Larsson, Robyn, Carola Häggqvist och Lill-Babs har skrivit på.

Kvinnor inom flera yrken håller på att skriva egna upprop. De samlar in namn och berättelser om trakasserier. Till exempel kvinnor i skolan, sporten och restaurangbranschen. Allt började med kampanjen #metoo på facebook i oktober.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista