En polisbil och avspärrningsband på en gata.
Personer som vill sluta vara kriminella kan få hjälp. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Fler vill ha hjälp för att sluta göra brott

1:49 min

Personer som vill sluta vara kriminella kan få hjälp. I Göteborg är det fler och fler som kontaktar kommunen för att få hjälp av dem.

Hussein Al Saidan är en av dem. Han fick hjälp innan han hade börjat med tyngre kriminalitet. Han säger att han har stor respekt för dem som hjälpte honom. Han tror att han hade suttit på en anstalt, alltså fängelse, om han inte hade fått hjälp.

– Ja man har ju stor respekt för dem idag, på grund av den här hjälpen som man fick. Hade jag fortsatt så som jag höll på tror jag mycket väl att jag hade suttit i någon anstalt nu, säger Hussein Al Saidan.

Even Magnusson är polis. Han jobbar med projektet i Göteborg. I projektet får unga mellan 18 och 25 år hjälp med att sluta göra brott. Just nu är det ungefär 120 personer som är med.

Even Magnusson säger att det är fler och fler som kontaktar dem för att få hjälp. Det är fler som vill ha hjälp än som får plats i projektet. De kan inte hjälpa alla.

Att så många vill ha hjälp nu kan bero på flera saker. Men Even Magnusson tror att många ser att det finns bra exempel på unga kriminella som har ändrat sitt liv.

– Nu börjar det finnas bra exempel, där unga män framförallt har fått en bra, relevant hjälp att göra en livsförändring, säger Even Magnusson.

Det är P4 Göteborg som har gjort nyheten från början.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".