Kosovare Asllani tilldelas Diamantbollen och Andreas Granqvist tilldelas Guldbollen under Fotbollsgalan
Kosovare Asllani fick Diamantbollen och Andreas Granqvist fick Guldbollen på Fotbollsgalan. Foto: Henrik Montgomery/TT

De är Sveriges bästa fotbollsspelare i år

2:20 min

Andreas Granqvist och Kosovare Asllani är Sveriges bästa fotbollsspelare. De fick pris på fotbollsgalan igår kväll.

Fotbollsgalan är en stor fest där man delar ut priser till de fotbollsspelare som har varit bäst under året. Festen sändes på TV.

Andreas Granqvist vann Guldbollen, priset till årets bästa manliga fotbollsspelare. Det är första gången sedan år 2006 som spelaren Zlatan Ibrahimovic inte får priset.

Andreas Granqvist är lagkapten i Sveriges landslag, och han var en av Sveriges bästa spelare i kvalet till VM. Han spelar också i det ryska laget Krasnodar.

Andreas Granqvist säger att det har varit en stor vecka. Först slog Sverige ut Italien från kvalet till VM. Sedan fick han det fina priset guldbollen. Han har inte riktigt fattat det ännu, säger han.

– Vilken vecka det har varit för oss. Först lyckas vi slå ut Italien i ett playoff, och sen står jag här idag. Med det finaste priset man kan få, guldbollen. Så jag har nog inte riktigt fattat detta ännu, säger Andreas Granqvist.

Kosovare Asllani fick Diamantbollen, priset till årets bästa kvinnliga fotbollsspelare. Hon spelar i laget Linköping som blev svenska mästare i år. Och hon har varit en av de bästa spelarna i damernas landslag.

Kosovare Asllani tackade sin familj, som alltid stöttar henne.

– Det här är inte bara mitt pris, utan jag vill främst rikta ett stort tack till min familj, som alltid stått vid min sida. Tack så mycket, säger Kosovare Asllani.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista