Sladdar
Foto: TT

Fel personer kan komma in och styra viktiga datorsystem

2:04 min

Fler och fler funktioner i samhället är kopplade till internet. Det är för att man ska kunna övervaka och styra dem även om man inte är på samma plats. Men många myndigheter, kommuner och företag har dålig säkerhet i sina IT-system.

Det handlar om datorsystem som kan styra viktiga funktioner i samhället. Till exempel brandlarm, vattenpumpar i avlopp och system för kommunikation på flygplatser.

Journalister på Sveriges Radio har använt ett speciell sökmotor, ett slags datorprogram, för att söka efter såna här datorsystem som är kopplade till internet. De hittade över 1000 system som inte har någon säkerhet. Man behöver inte ens ett lösenord för att kunna komma in och kontrollera de här datorsystemen.

Det betyder att fel personer kan komma in och påverka och styra de här datorsystemen. Och då kan det hända allvarliga och farliga saker. Det säger Robert Malmgren som är expert på IT-säkerhet.

Han säger att många av datorsystemen är kopplade till maskiner som man kan förstöra genom att gå in och styra datorsystemet. Han tycker att det är allvarligt att det finns så många datorsystem som är oskyddade.

– Det värsta med det här är ju att de ligger där och är helt oskyddade, och bara väntar på att någonting ska hända, säger Robert Malmgren.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".