Leif Östling slutar som ordförande för Svenskt Näringsliv.
Leif Östling slutar som ordförande för Svenskt Näringsliv. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Ordföranden för Svenskt Näringsliv slutar

2:16 min

Ordföranden för organisationen Svenskt Näringsliv, Leif Östling slutar idag. Han fick kritik för att han inte har betalat skatt på alla sina pengar.

Många rika personer har en del av sina pengar i länder där de inte betalar så mycket i skatt. Sådana länder kallas skatteparadis. Där kan rika personer placera sina pengar i företag. Då behöver de inte betala skatt i Sverige. Det är ofta inte ett brott. Men de flesta tycker att det är fel.

För två veckor sedan berättade vi om en skandal som kallades paradisläckan. Det var hemliga dokument med namn på personer som har pengar i skatteparadis. En av de personerna som fanns med i dokumenten är Leif Östling. Han är ordförande för Svenskt Näringsliv. Det är en intresseorganisation för svenska företag.

När journalister frågade Leif östling om varför han inte betalat skatt på alla sina pengar i Sverige, så svarade han att det inte var brottsligt. Han tyckte inte att han gjort fel. " Vad fan får jag för pengarna?", sade han till journalisten i TV. Han tyckte inte att han fick så mycket tillbaka för pengarna han betalade i skatt. Många blev arga när han sade så och han fick mycket kritik. Många i Svenskt Näringsliv blev också arga på Leif Östling.

Idag skriver Svenskt Näringsliv att Leif Östling slutar som ordförande.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista