Elever utbildar sig till lastbilsmekaniker på fordons- och transportprogrammet på Stockholms transport- och fordonstekniska gymnasium
Elever lär sig om bilar och andra fordon på fordons- och transportprogrammet på gymnasiet. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Många unga får jobb efter yrkesprogram på gymnasiet

1:50 min

Unga som har utbildat sig till ett yrke på gymnasiet kan lättare hitta ett jobb direkt.

Det finns olika typer av utbildningar på gymnasieskolan. Utbildningarna kallas program. I en del av programmen lär man sig ett yrke. I andra program läser man mycket om vissa ämnen. Då kan man sedan fortsätta att utbilda sig på högskolan eller universitetet.

Många av dem som har studerat i ett yrkesprogram kan hitta ett jobb direkt efter gymnasiet. Det gäller dem som har gått på utbildningar om vård, bilar och att bygga hus.

Myndigheten Skolverket har skrivit en rapport om detta. De har undersökt elever som slutade gymnasiet år 2014. Mer än hälften av eleverna som studerade i de yrkesprogrammen hade fått jobb ett år efter att de slutat gymnasiet.

Elever som inte har studerat i yrkesprogram har svårare att få jobb direkt efter gymnasiet. Till exempel de som har studerat i programmen om naturvetenskap eller samhällsvetenskap. De måste ofta fortsätta att studera på en högskola eller universitet för att få jobb.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista