En turkisk och en svensk flagga.
En turkisk och en svensk flagga. Foto: Leo Sellén TT

Turkiet spionerar på turkar i Sverige

1:45 min

Flera turkar i Sverige har anmält till polisen att de har blivit hotade. De berättar att Turkiet har samlat in information om dem. Och att de har fått hot från en organisation som jobbar för Turkiets regering.

Turkiets regering spionerar på turkar som bor i Sverige. De vill veta vilka som inte tycker om den turkiska regeringens politik. Vi berättade om detta tidigare i år. Journalister på Sveriges Radio avslöjade att Turkiet samlar in information om personer som är kritiska mot Turkiets regering och president Erdogan.

Flera personer i Sverige har nu anmält till polisen att de har fått hot. Och att de är oroliga för att Turkiet samlar information om dem. Polis och åklagare håller nu på att undersöka de här fallen.

Andra länder får inte registrera personer som har en viss politisk åsikt i Sverige. Och man får inte tvinga personer att berätta vilka andra personer som har en viss politisk åsikt. Det här kan vara ett brott som kallas olovlig underrättelseverksamhet.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista