Partiledaren Jimmie Åkesson håller tal på Sverigedemokraternas möte.
Partiledaren Jimmie Åkesson håller tal på Sverigedemokraternas möte. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Sverigedemokraterna har bestämt vilken politik de ska ha

2:41 min

Partiet Sverigedemokraterna har haft ett stort möte under helgen. De har bestämt vilken politik de ska ha.

Medlemmar från hela landet träffades för att diskutera partiets politik. De bestämde vad partiet ska tycka i olika frågor. Till exempel om brott och straff, sjukvård och invandring.

Sverigedemokraterna vill att det ska bli svårt att få asyl i Sverige. De vill bara att flyktingar ska få asyl om Sverige är det närmaste landet de kan åka till.

De vill att alla uppehållstillstånd ska vara tillfälliga. De vill också ha hårdare regler för att bli svensk medborgare. De vill att man ska göra ett test i svenska och kunskap om Sverige för att bli medborgare. Och de vill att man ska förlora medborgarskapet om man går med i en terrorgrupp.

Sverigedemokraterna är det tredje största partiet i parlamentet riksdagen. De är väldigt kritiska mot invandring. De andra partierna vill inte samarbeta med Sverigedemokraterna.

På mötet var det en politiker som sa rasistiska saker om muslimer. Politikern heter Martin Strid. Han sa att muslimer inte är riktiga människor. Det var ingen som sa emot honom på mötet. Men han fick mycket kritik senare.

Partiledaren Jimmie Åkesson säger att det är något av det värsta han har hört.

– Det är ett fullständigt oacceptabelt uttalande han gör. Det kan vara det värsta jag har hört, i sådana här sammanhang, någonsin, säger Jimmie Åkesson. 

Politikern Martin Strid bad senare om ursäkt för det han sa om muslimer. Och han säger att han slutar i partiet.

Det finns flera medlemmar i Sverigedemokraterna som har tvingats sluta för att de har sagt rasistiska saker tidigare.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".