Vice statsministern Isabella Lövin, arbetsmarknadsministern Ylva Johansson, utbildningsministern Gustav Fridolin och migrationsministern Heléne Fritzon berättade om regeringens förslag.
Vice statsministern Isabella Lövin, arbetsmarknadsministern Ylva Johansson, utbildningsministern Gustav Fridolin och migrationsministern Heléne Fritzon berättade om regeringens förslag. Foto: Henrik Montgomery/TT

Regeringen vill att fler unga ska få stanna i Sverige

2:54 min

Fler unga kan få stanna längre i Sverige, om de går i gymnasiet. Regeringen vill ändra i lagen.

Det kom en ny lag i somras. Den säger att unga invandrare kan få förlängt uppehållstillstånd om de studerar på gymnasiet. Nu vill regeringen ändra så att den lagen gäller för fler ungdomar än nu.

Regeringen vill att lagen ska gälla för invandrare som var under 18 år när de kom till Sverige, innan den 24 november 2015. Och man måste ha väntat i minst 15 månader på att få besked på sin ansökan om asyl.

Det kom väldigt många invandrare till Sverige år 2015. Många har väntat väldigt länge på ett beslut från Migrationsverket. Många som sökte asyl 2015 hann fylla 18 år innan de fick besked. En del har fått nej på sin ansökan eftersom de har fyllt 18 år.

Nu kan de få en ny chans att få stanna för att studera på gymnasiet, om de kom hit innan den 24 november 2015. De kan få en ny prövning hos Migrationsverket och få ett tillfälligt uppehållstillstånd om de studerar på gymnasiet.

Det är partierna i regeringen som har kommit överens om detta. Socialdemokraterna och Miljöpartiet. De vill att de nya reglerna ska börja gälla sommaren 2018. Men parlamentet riksdagen måste först rösta ja till förslaget.

Partierna Centerpartiet och Vänsterpartiet säger att de tycker att förslaget är bra. Sverigedemokraterna och Moderaterna tycker att det är ett dåligt förslag. Liberalerna och Kristdemokraterna har inte sagt vad de tycker.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista