Författarna Sara Lundberg, Johannes Anyuru och Fatima Bremmer fick Augustpriset.
Författarna Sara Lundberg, Johannes Anyuru och Fatima Bremmer fick Augustpriset. Foto: Pontus Lundahl/TT.

Tre författare har fått det fina Augustpriset

2:34 min

Igår delades Augustpriset ut till tre författare. Augustpriset är Sveriges finaste bokpris.

Priset har fått sitt namn efter den kända svenska författaren August Strindberg. Han levde på 1800-talet.

Det är tre olika priser som delas ut. Ett till en roman, ett till en faktabok och ett till en bok för barn eller unga.

Författaren Johannes Anyuru fick priset för årets bästa roman. Hans bok heter "De kommer att drunkna i sina mödrars tårar". Den handlar om hur det kan bli om rasister får styra Sverige.

Johannes Anyuru tackade sin mamma för att hon fick honom att upptäcka språket och böcker. Hon tog med sina barn till biblioteket och gjorde så att språket blev magiskt, säger han.

– Det var otroligt värdefullt att ha en mamma som släpade hem böcker. Som tog med oss till biblioteket. Som gjorde så att bokstäver och språk fylldes utav någonting magiskt, säger Johannes Anyuru.

Författaren Fatima Brenner fick priset för årets bästa faktabok. Boken heter "Ett jävla solsken" och handlar om journalisten Ester Blenda Nordström. Hon levde i början av 1900-talet. Hon var en av Sveriges första undersökande journalister.

Sara Lundberg fick priset för Årets bästa bok för barn eller unga. Hennes bok heter "Fågeln i mig flyger vart den vill". Den handlar om en flicka i början av 1800-talet. Hon bor på en gård på landet, men hon vill bli konstnär. Det är baserat på en verklig person, en konstnär som hette Berta Hansson.

Vinnarna får 100 000 kronor och en staty som föreställer August Strindberg.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista