Fötter på förskolebarn
Barn som går på förskolan. Foto: Hasse Holmberg / TT

Förskolor ska lära barn att stoppa sexuella trakasserier

2:25 min

Alla förskolor ska lära barn att de har rätt till sin egen kropp. Det vill regeringen.

Barnen ska lära sig att ingen får ta på dem om de inte vill. Och att de inte ska tafsa på andra. Det kallas kroppslig integritet. Regeringen vill att alla barn ska lära sig det i förskolan. De vill att det ska stå i den nya läroplanen. Läroplanen är reglerna för vad skolan och förskolan måste lära alla barn.

Meningen är att det inte ska finnas så mycket sexuella trakasserier i framtiden.

Det finns förskolor som redan jobbar med att lära barnen att stoppa sexuella trakasserier. En av förskolorna är Berga förskola i Eskilstuna. Där lär sig barnen att säga "stopp min kropp". Barnen ska säga det om någon slår dem eller tar på deras privata delar. Det är munnen, rumpan, snippan, snoppen och bröstet.

Vendela är 5 år gammal. Hon går på Berga förskola i Eskilstuna. Och hon brukar säga "stopp min kropp".

– Stopp min kropp, det betyder att privata områden det är mun, rumpan och snippan och snoppen och bröstet. Om nån slår mig då brukar jag säga stopp min kropp, säger Vendela.

Uttrycket "stopp min kropp" kommer från en handbok från Rädda Barnen. Det är en organisation som jobbar med att skydda barn. Handboken har funnits länge, men nu har den blivit väldigt populär. Många lärare och föräldrar vill ha boken. Det beror på att många pratar om sexuella trakasserier efter metoo-kampanjen.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".