USA:s utrikesminister Rex Tillerson.
USA:s utrikesminister Rex Tillerson. Foto: BRENDAN SMIALOWSKI

USA:s utrikesminister ska komma till Sverige

1:26 min

USA:s utrikesminister Rex Tillerson kommer till Sverige nästa vecka. Det rapporterar flera medier.

Sveriges utrikesdepartement säger att USA och Sverige pratar med varandra för att planera ett möte väldigt snart. Men de vill inte berätta mer just nu.

Flera medier säger att Rex Tillerson vill möta Sveriges utrikesminister för att prata om Nordkorea. Sverige är ett av få länder som har en diplomatisk relation med Nordkorea.

Sverige har en ambassad i Nordkorea. Men det har inte USA. Sverige är skyddsmakt för USA i nordkorea. Det betyder att Sverige ska skydda USA:s intressen i landet.

USA har en dålig relation med Nordkorea. Nordkorea har testat flera kärnvapen den senaste tiden. Landet hotar att bomba andra länder, till exempel USA. Det är farligt för freden i världen.

UPPDATERING 30 november: USA:s utrikesminister Rex Tillerson kan inte komma till Sverige nästa vecka. Han måste stanna i Bryssel för att ha ett annat viktigt möte.
Läs mer här.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista