Läkare. Foto: Claudio Bresciani/TT
Foto: Claudio Bresciani/TT

Läkare protesterar mot sexuella trakasserier

1:37 min

Fler än 10 000 kvinnliga läkare har skrivit ett upprop mot sexuella trakasserier på jobbet.

Under de senaste veckorna har kvinnor inom många olika yrken berättat om sexuella trakasserier. De har skrivit upprop där de berättar om vad de har varit med om och krävt att de sexuella trakasserierna ska sluta.

Läkarnas upprop är det största uppropet hittills. 10 400 läkare har skrivit sina namn i uppropet.

I vården finns det mycket hierarkier, det betyder att vissa personer har mer makt än andra personer. I uppropet berättar många att det är chefer och läkare med makt som har utsatt dem för sexuella trakasserier.  

Läkarna som har skrivit uppropet säger att det är många som inte vågar anmäla personer som har mer makt. Men några kvinnor berättar också att de har utsatts av yngre kolleger och patienter.

Uppropet har skickats till chefer på sjukhus och universitet. De som har skrivit uppropet vill att kvinnor ska få bättre stöd så att fler vågar anmäla sexuella trakasserier.

Under den senaste veckan har det kommit flera andra upprop, bland annat från kvinnor inom försvarsmakten, restaurangbranschen och skolan.

 

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista