Kent Ekeroth i hovrätten. Foto: Claudio Bresciani/TT
Foto: Claudio Bresciani/TT

Politikern Kent Ekeroth frias från misshandelsdom

2:14 min

Kent Ekeroth sitter i riksdagen för partiet Sverigedemokraterna. Förra året var han med i ett bråk utanför en nattklubb i Stockholm. I somras dömdes han för misshandel. Men i dag har en högre domstol friat honom från domen.

I november förra året slog Kent Ekeroth en person när han stod i en kö till en nattklubb. Det var flera personer som såg bråket och det fanns kameror som filmade det som hände.

Personen som blev slagen anmälde Kent Ekeroth för misshandel. Men Kent Ekeroth säger att han slog personen för att försvara sig.

I juni dömde en domstol honom för misshandel. Det var tingsrätten, som är den första domstolen som dömer i ett brottsmål. Men Kent Ekeroth överklagade domen till hovrätten. Det är en högre domstol. Och idag bestämde hovrätten att Kent Ekeroth frias. Det betyder att hovrätten inte tycker att Kent Ekeroth är skyldig till brottet misshandel.

Hovrätten säger att det inte finns tillräckligt med bevis. Ett vittne tittade åt ett annat håll och ett annat vittne hade druckit för mycket alkohol.

Kent Ekeroth har tagit time out från riksdagen. Det betyder att han har tagit en paus från jobbet, men att han har sin plats i riksdagen kvar.

Han sitter också i riksdagens justitieutskott. Det är en grupp i riksdagen som arbetar med frågor om Sveriges lagar och polis.

Kent Ekeroths parti Sverigedemokraterna vill att han ska lämna sin plats i justitieutskottet. De säger att även om han inte är dömd för misshandel så har han betett sig dåligt. Men partiet säger också att han får vara kvar i partiet och i riksdagen.

 

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista