Ungdomar som söker jobb på Arbetsförmedlingen.
Ungdomar som söker jobb på Arbetsförmedlingen. Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT

Det finns fler jobb för unga idag om de har gått på gymnasiet

2:00 min

Fler ungdomar får jobb idag. Men det är fortfarande svårt att få jobb om man inte har gått på gymnasiet.

Det finns många jobb på Arbetsförmedlingen nu. Det är lättare att få jobb för de flesta personer. Även för ungdomar är det lättare att få jobb. Arbetslösheten är nu lägre än den har varit på tio år. Det visar en ny rapport från Arbetsförmedlingen.

I november var 55 000 ungdomar mellan 18 och 24 år arbetslösa. Det är så många som söker jobb på Arbetsförmedlingen. För fem år sedan var det dubbelt så många som var arbetslösa.

Det beror på att det går bra för svenska företag. De kan anställa fler personer.

Men det är inte alla unga som har lätt att få jobb. Det är fortfarande svårt för unga som är födda utanför Europa. Och det är svårt för dem som inte har gått på gymnasiet. Skillnaden blir större och större mellan de unga som har gått på gymnasiet och de som inte har gått på gymnasiet. Det säger Arbetsförmedlingens chef Mikael Sjöberg.

– Har du en gymnasieutbildning har du mycket goda chanser att få ett jobb, men utan en har du betydande svårigheter att få fäste på arbetsmarknaden, säger Mikael Sjöberg på Arbetsförmedlingen.

Därför är det viktigt att fler unga går på gymnasiet, tycker Arbetsförmedlingen.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista