SCB Grafik
Så här många procent av stödet får varje parti. Centerpartiet (C), Liberalerna (L), Moderaterna (M), Kristdemokraterna (KD), Socialdemokraterna (S), Vänsterpartiet (V), Miljöpartiet (MP) och Sverigedemokraterna (SD). Foto: Sveriges Radio

Fler vill rösta på partiet Moderaterna

2:25 min

Partiet Moderaterna har fått mycket större stöd den senaste tiden. Men Socialdemokraterna är fortfarande Sveriges största parti.

Två gånger om året frågar myndigheten SCB ungefär 5 000 personer vilket politiskt parti de vill rösta på. Det är den största undersökningen där människor berättar hur de vill rösta i valet. Den förra undersökningen var i maj.

Nu är det mindre än ett år till nästa val i Sverige. Därför är de här undersökningarna extra intressanta nu.

Undersökningen visar att två partier kanske inte får plats i parlamentet riksdagen efter nästa val. Ett parti måste få minst 4 procent för att få plats. Men partierna Kristdemokraterna och Miljöpartiet får mindre än 4 procent stöd i den här undersökningen.

Socialdemokraterna är fortfarande Sveriges största parti. De får nästan 33 procent i undersökningen, och det är lite mer än i maj.

Moderaterna är det näst största partiet. De får lite mer än 22 procent stöd. Det är mycket mer än i den förra undersökningen. De har ökat mest av alla partier.

Sverigedemokraterna är det tredje största partiet. Men det är färre som vill rösta på dem nu än i den förra undersökningen. Nästan 15 procent svarar att de vill rösta på Sverigedemokraterna.

Nästa val till Sveriges riksdag är den 9 september 2018.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista